Jdi na obsah Jdi na menu
 


Red Hot Chili Peppers

Americká hudební funk-rocková skupina byla založená roku 1983. Jejími zakládajícími členy byli Michael "Flea" Balzary, Anthony Kiedis, Hillel Slovak a Jack Irons. Kapela se dala dohromady na fairxaské škole. Nejdřív se kapela jmenovala Anthym a vystupovala v několika místních klubech.
Pozd
ěji se přidal Fleův kámoš a pár dalších studentů. Flea také v té době občas hrál v punkové formaci Fear. Kapela se přejmenovala na What is this? a poté název změnila ještě jednou na Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters Of Mayhem. To už kapela začala hrát svou první píseň Out in L.A , při koncertech byli hráči úplně nazí jen v podkolenkách (které nebyly na nohou). Skupina se finálně přejmenovala na Red Hot Chili Peppers. Bohužel se ale guitarman Hillel Slovak a bubeník Jack Irons rozhodli nadále věnovat projektu What is this?, kterému již věnovali spoustu času a opustili RHCP.
Jako n
áhrada přišli Jack Sherman (kytara) a Cliff Martinez (bicí). Projekt What is this? nebyl moc úspěšný a tak se Hillel vrátil k RHCP, skupina začala natáčet nové album. Velké popularity skupina dosáhla až po vydání alba Blood Sugar Sex Magik obsahujícího hit Under The Bridge.

Bohužel Hillel byl čím dál tím více závislý na drogách a stávalo se, že občas zapomněl noty. Nakonec jeho závislost začala zacházet do extrémů. Hillel zemřel na předávkování. Ve svém bytě zkombinoval heroin s kokainem. Skupina byla absolutně šokována: Anthony se schoval v malé mexické vesnici a zbavoval se všech svých drogových závislostí, Jack Irons, Hillelův nejlepší přítel, se uzavřel před celým světem,jednu dobu dokonce pobýval na psychiatrii. Poté dostal nabídku od skupiny Pearl Jam a přijal ji. S RHCP to vypadalo velmi špatně. Fleovi se narodila dcera Clara a Anthony se vrátil domů. Dva staří kamarádi se rozhodli, že přebudují skupinu pro Hillelovu památku. Flea a Anthony se seznámili s kytaristou Johnem Frusciantem. Chad Smith byl přijat zhruba z 30 bubeníků. RHCP byli tedy kompletní.V roce 89 bylo vydáno album Mother´s milk, věnováné Hillelu Slovakovi, kde na vnitřní straně byl jeden z jeho obrazů.

"Blood Sugar Sex Magik natáčeli společně s Rickem Rubinem. Paralelně se také točil dokument Funky Monks (přístupný od 15let) o skupině a o natáčení alba. Blood Sugar Sex Magik byl pro RHCP naprostý průlom do světa hudby. Album bylo úspěšné jak komerčně, tak ze strany kritiky. Dostalo platinu a udrželo se v americké hitparádě více než rok. Následovalo turné, na kterém RHCP hráli společně s Nirvanou, Smashing Pumpkins a s Pearl Jam, ve kterém stále hrál Jack Irons. V roce 92 John oznámil, že po příštím koncertě opustí skupinu kvůli ztrátě kreativity skupiny. Jako nový kytarista byl přijat Arik Marshall, poté se přihlásilo víc než 5000 kytaristů a z nich byl vybrán Jesse Tobias,jako náhrada za Marshalla,který však za chvíli také vypadl. Flea byl velmi unavený a potřeboval si chvíli odpočinout, žil totiž do té doby velmi hektickým stylem života a zemřel mu jeho nejlepší přítel River Phoenix, pro kterého složil některé písničky z One Hot Minute.

V roce 94 byl přijat kytarista Dave Navarro, který hrál spíše klasický rock. Následující album podle toho také znělo (One Hot Minute). Skupina měla ohlášenou spoustu koncertů, ale Anthony a Chad si poranili zápěstí. Anthony se také vrátil k heroinu. Po čase Dave ohlásil, že se chce víc věnovat projektu Spread. S RHCP to vypadalo zase špatně. Skupina se ale dala dohromady a začala hrát opět s vyléčeným Johnem Frusciantem. Anthony se znovu zbavil drog. Kapela vyhodila všechnu práci, kterou udělala než přišel John a začala od znovu. Jeden z prvních koncertů byl Tibetian freedom concert. John říká, že nebude hrát ten druh Heavy Metalu, který hrál jeho předchůdce. Necelé dva týdny nahrává skupina album Californication ve spolupráci s Rickem Rubinem. Album za chvíli dostává platinu a RHCP jsou skoro na všech obalech hudebních časopisů.
Objevuj
í se na veleznámém festivalu Woodstock, který vrcholí Hendrixovou písní Fire a nahým Fleou. RHCP vyhrávají spoustu cen a desky Californication se prodá přes deset milionů. RHCP se opět objevují na festivalech jako je Rock in Rio. Následuje album By the way (2002), The Best Of RHCP (2003) a první živé album Live in Hyde Park(2004). 

Diskografie: Michael Flea Balzary (*16.10.1962) - basy

             Anthony Kiedes (*1.11.1962) - zpěv

             Hillel Slovak (*13.4.1962 – †25.6.1988) - kytara

             Jack Irons (*18.7.1962) - bicí

Alba:  Red Hot Chili Peppers (1984), Freaky Styley (1985), The Uplift Mofo Party Plan (1988), Mother's Milk (1989), Blood Sugar Sex Magik (1991), What Hits!? (1992), MTV Party To Go, Vol. 4 (1993), Out In L.A. (1994), Greatest Hits (1994), One Hot Minute (1995), Californication (1999), By the Way (2002), Greatest Hits (2003), Live in Hyde Park (2004), Stadium Arcadium (2006)