Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tři sestry byly založeny na jaře 1985 během jedné kovárenské pitky.

Původní sestava: ing. Magor, Hadr, Sup (Skiol Podraga), Petr Dachau Jírovec.
Koncertní premiéra na hollywoodském večírku k Magorovým dvacetinám v červnu téhož roku. Na konci prázdnin vstupují do souboru hned tři zpěváci (během jedné kovárenské pitky) - Bombur, Síma a Fanánek. Několik bezúspěšných vystoupení na soutěžích ZUČ a SSM ve strahovských klubech 01 a 07. Famózní chmelové turné v září 1987, jemuž předcházela čistka mezi zpěváky, jíž odolal pouze Fanánek.
Do kapely přichází kytarista Nikotin. Další klubová vystoupení a výrazný úspěch na Rockfestu '88. V letech 88-89 základní vojenská služba Sup, Magor a Hadr.
V létě '90 účast na albové kompilaci Punk'n OI. V listopadu 1990 vychází první dlouhohrající album Na Kovárně, to je nářez - cena Melodie za "Objev roku".
Od roku 1991 vyšlo dalších jedenáct alb s obměnami na postech kytaristů a akordeonistů (akordeonistek).

Lepší popis:

Dle dochovaných historických pramenů (jako je třeba oficiální web Tří Sester) byla skupina založena na jaře 1985 během jedné pitky. Původní sestava vypadá takto: Ing. Tomáš Doležal (přezdívaný jako ing. Magor), Hadr, Skiol Podraga (přezdívaný jako Sup) a Petr Dachau (přezdívaný jako Jírovec).

Koncertní premiéru mají na hollywoodském večírku k Magorovým dvacetinám hned v červnu 1985. Na konci prázdnin vstupují do souboru hned tři zpěváci (zase během jedné pitky) - Bombur, Síma a Fanánek. Následuje několik bezúspěšných vystoupení na soutěžích ZUČ a SSM ve strahovských klubech. V září 1987 se koná famózní chmelové turné, jemuž předcházela čistka mezi zpěváky, jíž odolal pouze Fanánek. Do kapely přichází kytarista Nikotin. Po této změně se konají další klubová vystoupení a výrazný úspěch skupiny přichází v roce 1988 na Rockfestu. V letech 1988-1989 nastupují do základní vojenské služby Sup, Magor a Hadr.

V létě 1990 účast na albové kompilaci Punk'n OI. V listopadu 1990 vychází první dlouhohrající album "Na Kovárně, to je nářez", které dostalo cenu Melodie za "Objev roku". Od založení kapely bylo vydáno celkem třináct alb (včetně kompilace či výběru rarit) s obměnami na postech kytaristů a akordeonistů (resp. akordeonistek).

Oficiálním znakem skupiny je tzv. trojkunda se zkříženými hnáty, která vypadá asi takhle. Možná i to je důvodem, proč se skupina příliš neumisťuje v pravidelné anketě Český Slavík, kde hlasují především důchodci. V posledních letech osciluje mezi 20. a 35. místem.

Současné složení skupiny

  • Lou Fanánek Hagen - zpěv
  • Tomáš Doležal (ing. Magor) - kapelník, basa
  • Petr Lukeš (Bubenec, Franta Vrána) - bicí
  • Ronald Seitl (Kapitán Korkorán, Pekelná ruka) - kytara
  • Veronika Jarmila (Supice) - harmonika
  • Zdeněk Petr - druhá kytara
  • Franta Kacafírek - housle
  • Jaroušek - dechová sekce