Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jimi Hendrix

Obrazek

Narodil se 27. listopadu v Seattlu jako Johny Allen Hendrix s pozdějším jménem James Marshall Hendrix a zemřel 18. září 1970 v Londýně. Byl to americký kytarista, skladatel a zpěvák. Je to jeden z nejvlivnějších a nejznámějších kytaristů v rockové historii. Proslavil se na popovém koncertu v Monterey roku 1967.
Na kytaru (Fender Stratocaster) se naučil hrát sám, jak jinak, hrál na ní totiž obráceně. Byl známým průkopníkem "feedbacku", nebo-li otočením zesilovačů na maximum dosáhl dříve nežádoucího zvuku. Vzhlížel k rockovým, bluesovým a jazzovým kytaristům, které napodoboval. Jimi propojoval "zemi" (funky bluesové a jazzové zvuky) s "vesmírem" (psychedelické zvuky z jeho kytary).
V roce 1992 se Jimi dostal do rock'n'rollové síně slávy a v roce 2005 do britské hudební síně slávy. Má i svojí hvězdu na Hollywoodským chodníku slávy. Magazín Rolling Stone v roce 2003 označil Jimiho jako nejlepšího kytaristu všech dob a rokem 2004 ho zařadili na šesté místo. VH1 ho označuje jako třetího nejlepšího "hard rockaře".
Jeho životopis:
Vyrůstal s mladším bratrem Leonem a otcem, ten ho roku 1946 přejmenoval. Otec často střídal zaměstnání a tak Jimi Hendrix prošel řadu škol v Seattlu. V osmnácti se na to vybod a začal se plně věnovat hře na kytaru. Podle knihy Místnost plná zrcadel (Room Full Of Mirrors) si Jimi Hendrix vypůjčil několik aut a aby se vyhnul oplétačkám, nastoupil do armády. Jelikož se mu tam po roce nelíbilo, řekl armádnímu psychologovi, že se zamiloval do vojáka a ten ho "odepsal". Přibližně rok se pak vyskytoval na hudební scéně s různými skupinami, pak se z Jamese Marshalla Hendrixe překřtí na Jimiho Hendrixe. Oslňoval brilantní technikou, ale také velmi často vytvářel až brutální zvukové efekty za pomocí různých kytarových pomůcek, které mu výráběl nadšenec do efektů Roger Mayer.
V roce 1967 byl označen časopisem Melody Maker za nejlepšího světového umělce pop-music. Osmnáctého září 1970 zemřel v Londýně na neúmyslné předávkování léky a zadusil se zvratky. Dodnes má mnohými označení nejlepší kytarista všech dob, přestože neuměl noty a místo nich používal barvy. 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář