Jdi na obsah Jdi na menu
 


Led Zeppelin

Anglická rocková skupina, velmi se proslavila.
Jimmy Page z Felthamu začal hrát na kytaru, byl ovlivněn Ch.Berrym a Elvisem Presleym do bluesového stylu. V roce 1996 se přidal ke skupině Yardbirds jako baskytarista, po reorganizaci skončil jako kytarista spolu s J. Beckem. Následně Beck odchází a skupina se přejmenovává na Led Zeppelin. Společně s Johnem Paulem Jonesem (v LZ hrál na basku, elektriku a klávesy) usilovali o zpěváka Terryho Reida, ale ten odmítl a tak se obrátili na Roberta Planta. Ten od svých patnácti let vzhlížel k bluesovým umělcům, především k Robertu Johnsovi. V roce 1968 vydávají album natočené za 30 hodin spolu z Jimmym Pagem.
Muzikanti si ve skupině velmi rozuměli a velmi dobře se hudebně schodli. V roce 1969 vydávají druhé album Led Zeppelin ll, označováno kritiky jako nejlepší v historii. Nejúspěšnější písničkou se ale stává Stairway To Heaven na album Led Zeppelin lV. Toto album společně s předešlým (Led Zeppelin lll.) se odlišuje od ostatních akustickým jemnějším zvukem, více se tím odlišovali od Deep Purple a hráli si svůj styl.
V roce 1977 umírá syn Roberta Planta, skupina přerušuje turné a na podium se vrací až v roce 1979, přestože Plant v roce 1978 vystupuje pohostinsky s jinými skupinami. V roce 1979 vydává skupina album In Through The Out Door - blues-hardrockový styl.
25. září 1980 se John Bonham dusí zvratky na následek opití a umírá. 
Led Zeppelin končí.
Robert Plant už jen vydává solové album a album Coda se zbytky Led Zeppelin.
Peter Grant po celou tvorbu Led Zeppelin skupinu podporoval, dělal jí producenta a manařera a zasloužil se proslavením skupiny bez hitparád.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář