Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrazek

vznikli v roce 1973 v australském Sydney a zakladateli kapely byli skotští rodáci a kytaristé Malcolm Young a jeho 15iletý bratr Angus. Prapodivný název kapely byl převzat ze šicího stroje, kde bylo touto zkratkou označeno, že zařízení je možno napájet jak střídavým, tak stejnosměrný proudem. Tady bych vás poprosila, aby jste nevěřili některým prohlášením některých sektoidních organizací, že název je zkratkou Anti-Christ/Devil's Child, což je nehorázná pitomost, ale leckde se to můžete dočíst.

Kapelou prošlo zpočátku několik bubeníků a basáků, až se k oběma bratrům Youngovým připojil bassman Mark Evans, bubeník Phill Rudd a zpěvák Dave Evans, který se ale nezamlouval manažerovi kapely, a tak jeho angažmá záhy skončilo a od volantu kapelního auta se k mikrofonu dostal výtržník Bon Scott

Pětice debutovala v roce 1975 deskou High Voltage a o rok později pokračovala deskou T.N.T, které obě vyšly pouze v rámci Austrálie. Kapela zaznamenala solidní úspěch, který jim otevřel cestu k vydáním úspěšného mezinárodního debutu High Voltage, který kompiloval songy z předchozích desek.

Kapela vzbuzovala pozornost nejen neuvěřitelně syrovou muzikou, ale také svojí originální image, ať to byl frontman kapely Bon Scott a nebo ve školní uniformě oblečený kytarista Angus Young, který bavil obecenstvo nejen kytarovým, ale i teatrálním uměním, kdy se válel po zemi a více než zdravého člověka připomínal osobu užívající si svých 220 na plné volty. Kdo viděl některé z raných klipu AC/DC dobře ví, jak vypadá Bon Scott převlečený za Dorotku a jak na náklaďáku objíždí Sydney a jamuje s dudáky v klipu It's a Long Way to the Top.

Po vydání desky Dirty Deeds Done Dirty Cheap kapelu opouští basák Evans a je nahrazen Cliffem Williamsem. V roce 1977 se kapela také prosadila v USA a to s deskou Let There Be Rock. Největším úspěchem 70. let byla deska Highway to Hell (1979) se stejnojmennou vypalovačkou (mimo jiné jedna z nejhranější skladeb na pohřbech ve Velké Británii).

19.2.1980 byl nalezen na jedné normální party v Londýně v autě mrtvý Bon Scott, který se doslova uchlastal k smrti (ano, stálo to i v lékařské zprávě). Bylo nutné najít náhradu, což byl v případě tak jedinečné osobnosti (někdo by řekl maniaka a psychopata) a tak jedinečného hlasu docela oříšek. Ovšem skotský zpěvák Brian Johnson se ukázal byl adekvátním adeptem na tento post a kapele se podařilo s novým zpěvákem dosáhnout svého zatím největšího úspěchu s parádní deskou Back in Black (1980). K výběru Brian Johnsona se vztahuje zajímavá story:

Bon Scott kdysi Johnsona viděl na koncertě a prý ho tehdy zaujal nejen vřískajícím zpěvem, ale také tím, že uprostřed skladby se sebou švihl na zem a začal sebou kutálet a řvát a nakonec ho museli doslova odkutálet z jeviště. Scott byl nasazením nadšen a Johnson mu zůstal v paměti. Ještě ten večer byl Brian Johnsonovi diagnostikován zánět slepého střeva. :)

Kapela se v té době stalo opravdovou stadiónovou kapelou s monstrózní šou ve které nechyběla děla, obrovský zvon na kterém se Johnson houpal, létající bankovky a jiné koncertní vychytávky. Jenomže v roce 1982 odešel bubeník Phill Rudd, který už svoji zálibu v alkoholu a drogách přestal zvládat a po bitce s Angus Youngem dostal padáka. Jeho nástupcem se stal Simon Wright se kterým skupina natočila dvě hodně nepovedená alba a po odchodu Wrighta Chris Slade, který se podílel na comeback albu The Razor's Edge. Nakonec se do kapely vrátil i napravený Phil Rudd se kterým byly spáchány Ballbreaker (s megahitem Hard as a Rock) a zatím poslední deska Stiff Upper Lip.

AD/DC si vždy drželi a stále drží pověst skvělé koncertní kapely, která má co nabídnout stále novým a novým fanouškům, ačkoli svůj hudební styl za dobu své dlouhé existence téměř nezměnili.

Za přínos hudbě byli roku 2003 přijati do Rock and Roll Hall of Fame.

Složení:

Současná sestava:

Brian Johnson (1980- ) – zpěv

Angus Young (1973- ) – kytara

Malcolm Young (1973- ) – kytara

Cliff Williams (1977- ) – basa

Phill Rudd (1973-1982, 1994- ) – bicí

V kapele se vyskytovali:

Bon Scott (1973-1980) – zpěv, dudy

Mark Evans (1973-1977) – basa

Simon Wright (1982- ? ) – bicí

Chris Slade ( ? – 1994) – bicí

a několik dalších hudebníků

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ear-splitting and Low Blood Force Symptoms

(AIcedaynincake, 8. 10. 2018 1:05)

Compression est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre coeur bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-action/

What causes superior blood twist someone's arm

(Aorergygeafe, 24. 7. 2018 13:43)

Pression arterielle est comment robuste votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la reste de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-generique-ou-pas/