Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čechomor vznikl na jaře roku 1988, kdy se v pražském „Parku kultury a oddechu Julia Fučíka“, dnešním Výstavišti, každý víkend konalo tzv. „Staré tržiště“. K předvádění starých českých řemesel zde hrála nejrůznější seskupení a jedním z prvních byl i Čechomor. První název kapely, která na tomto tržišti vystupovala pravidelně každou sobotu a neděli a kterou spolu založili Franta Černý a Jiří Břenek (zvaný Čenda), byl I. Českomoravská nezávislá hudební společnost. V první sestavě hráli: Jiří Břenek - housle a zpěv, František Černý – kytara zpěv, harmonikář Jiří Michálek a houslista Antonín Svoboda. Po roce a půl vystřídal Antonína Svobodu Jiří Hodina, nějaký čas ve skupině hrál a zpíval Míťa Denčev, na cello hostoval Olin Nejezchleba.
Na konci roku 1990 skupina vydala své první album Dověcnosti, které obsahovalo řadu upravených lidových písní z Čech a Moravy. Specializovala se na ty, které nebyly notoricky známé nebo byly již zapomenuté. Po natočení Dověcností, kde hrál jako host na trubku Radek Pobořil (dnes stálý člen Čechomoru), vystupovala kapela po celé Evropě. Po odchodu Jiřího Hodiny hostoval se skupinou houslista Jan Hrubý.
V roce 1994 měl Čechomor potřebu změny zvuku a z akustického pojetí pozvolna začínala přecházet do elektrické podoby. Přišel bubeník Martin Rychta a přivedl s sebou Michala Pavlíka, který hraje na cello a dudy. V této době oslovil Jirka Břenek houslistu Karla Holase, který začal vystupovat s kapelou již pod zkráceným názvem Českomoravská hudební společnost. V roce 1996 vyšlo druhé album Mezi horami.
Na podzim roku 1996 zemřel předčasně na zákeřnou nemoc Jiří Břenek.
Ve složení Franta Černý – kytara, zpěv, Karel Holas – housle,zpěv, Radek Pobořil – akordeon, trubka, Michal Pavlík – violoncello, české dudy a Martin Rychta – bicí, hrála skupina od roku 1997. V roce 1999 pozvala Českomoravskou hudební společnost jako předkapelu na svoje turné „Větší, než malé množství lásky“ skupina Lucie. V roce 2000 „Českomoravská“ vydává své třetí řadové album nazvané Čechomor. Jako host si na něm na bicí zahrál David Koller a zazpívala Lenka Dusilová. Po vydání skupina definitivně zkrátila název na Čechomor a v létě 2000 pozval Jarek Nohavica Čechomor na společné turné.
Po turné na podzim roku 2000 vystřídal Martina Rychtu bubeník Radek Klučka. Touto dobou také dostal Čechomor nabídku od firmy SAP zrealizovat koncert v Rudolfinu. Na tento koncert, který se konal v lednu 2001 si hudebníci z Čechomoru přizvali ke spolupráci komorní orchestr Collegium českých filharmoniků, který aranžoval světoznámý hudební skladatel, zpěvák a punker Jaz Coleman, kterého oslovil Karel Holas. Čechomor Jaze natolik zaujal, že bylo pod jeho producentským vedením natočeno další album s názvem Proměny.
V době turné s Jarkem Nohavicou, přišel Petr Zelenka s nápadem natočit film „Rok Ďábla“, který přišel do kin na jaře 2002. Na podzim roku 2002 vyšla živá nahrávka Čechomor-Live a v roce 2003 se konalo turné Proměny tour 2003. Záznam z koncertu z pražské T Mobile Arény vyšel na DVD a double CD.
Čechomor v průběhu svého působení projel celou Evropu, severní Ameriku a Rusko, spolupracoval s divadlem Na Palmovce, bratry Formany, divadlem Continuo a dalšími. Od ledna 2004 hraje v Čechomoru nový bubeník a hráč na perkuse Roman Lomtadze.
Převzato z live.atlas.cz
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář